Terug naar het overzicht

3 Manieren waarop een paard warm blijft

Wij mensen kunnen het in de winter erg koud hebben, maar paarden hebben hier ook zeker last van. In tegenstelling tot mensen kunnen paarden zichzelf voor een groot gedeelte warm houden. Dit is ook wel nodig, want vroeger werden paarden als vervoersmiddel gebruikt. Soms gebeurde het wel eens dat een paard urenlang moest lopen door de winterse kou in Schotland. En ik kan je vertellen, ’s winters is het echt koud in Schotland.

In zekere mate kan een paard zichzelf dus warm houden, maar op een begeven moment houdt dit ook op. Het verschilt echter nog wel per paard of ze hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. Een oud paard of een pony moet meer moeite doen om zichzelf warm houden dan een volwassen paard. Ook speelt de fitheid van een paard mee. Wanneer een paard fit is, kan hij zichzelf beter warm houden dan een ziek paard. Als laatst helpt het als een paard een dikke vacht heeft om zichzelf warm te houden. Er zijn nog meer manieren waarop en paard warm blijft.

Acclimatisatie

Er zijn verschillende manieren waarop een paard zichzelf warm houdt. Dit heeft alles te maken met acclimatisatie, ook wel aanpassing aan het klimaat. Als het koud is, past een paard zich hier automatisch op aan.Allereerst gaan paarden, net als mensen, rillen als ze het koud hebben. Hierdoor activeren ze hun spieractiviteit en blijven ze warm.

Daarnaast zetten paarden bij kou hun haren rechtop. Hier gaat lucht tussen zitten en dit wordt vastgehouden tussen de haren. Dit heeft een isolerend effect wat ook wel Thermoregulatie wordt genoemd.

Deken

We kennen allemaal het beeld waarbij je ’s winters langs een weiland komt vol paarden met een deken over zich heen. Paarden kunnen zichzelf goed warm houden, maar wij kunnen hen daar ook een handje bij helpen door middel van een deken. Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten als je een deken wilt gebruiken voor je paard. Wanneer het boven de 15 graden is, hebben paarden geen deken nodig. Dit wordt voor hen te warm. Daarnaast kan het zijn dat er stoom van het paard afkomt. Doe dan geen deken om, want stoom betekent dat het paard het warm heeft.

Infraroodlampen

Een normale heater zal minder goed werken, omdat de warmte sneller kan ontsnappen uit de stal. Het is dus belangrijk dat je stralingswarmte gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je direct het paard verwarmt in plaats van de ruimte eromheen. Een groot voordeel is dat het energiekosten scheelt. Bij de aanschaf van een infraroodlamp moet je erop letten dat het geen rode gloed heeft, want hier kunnen paarden zich door bedreigt voelen.

Terug naar het overzicht