Terug naar het overzicht

4 reden waarom je een opstapkruk moet gebruiken

Opstapkrukjes zijn niet alleen geschikt voor kinderen en kleine mensen, maar eigenlijk is het goed dat iedereen ze gebruikt. Dit alles met als einddoel het welzijn van het paard en de ruiter. Bij een opstapkrukje is het van belang dat deze in verhouding is met de ruiter en het paard. Dus hoe hoger het paard, hoe hoger het opstapkrukje. Lees snel verder voor de redenen voor het gebruik van een opstapkrukje.

  1. Welzijn paard: Opstijgen zonder opstapkrukje kan erg schadelijk zijn voor het welzijn van een paard. Hierbij zet je je linkervoet in de beugel, zet je af en trek je jezelf op aan de voorkant en achterkant van het zadel. Tijdens deze beweging weeg je twee keer zoveel als je eigen gewicht. Dit is dus erg belastend voor het paard. Het optrekken aan het zadel zorgt voor ook voor een extra druk aan de rechterkant. Dit geeft een onprettig gevoel bij het paard en op lange termijn kan het zelfs voor ongelijke bespiering bij de schouders zorgen. Vooral bij jonge paarden is dit erg risicovol. Dit alles kan je voorkomen door een opstapkruk te gebruiken. Hiermee is de stap minder groot en hoef je je vrijwel niet aan het paard op te trekken. Dit maakt het opstappen prettiger en minder belastend voor het paard.
  2. Zadel gaat langer mee: Bij het opstappen zonder opstapkrukje trek je jezelf vaak omhoog aan het zadel. Hierdoor trek je langzamerhand het zadel uit zijn fatsoen. Door het gebruik van een opstapje maak je minder gebruik van het zadel, waardoor deze dus langer meegaat.
  3. Minder belastend voor de ruiter: Wanneer je op je paard stapt zonder opstapkrukje, moet je veel kracht gebruiken. Als je dit elke dag een paar keer doet, is dit erg belastend voor je lichaam. Met een opstapkrukje is de stap minder groot om op je paard te komen. Dit maakt het dus gemakkelijk en minder belastend voor je lichaam.
  4. Veiliger voor de ruiter: Je weet nooit wat je paard gaat doen als je op zijn rug stapt. Als je vanaf de grond op zijn rug stapt met je voet in de beugel, kan het zijn dat hij bij die beweging net een paar stappen naar voren doet of dat hij zelfs wegrent. Een paard is vaak een stuk hoger, dus het is moeilijk om hem in bedwang te houden. Met al de gevolgen van dien. Met een opstapkrukje heb je je paard beter onder controle en stap je op een veiligere manier op je paard.

Naast een goed opstapkrukje is een stevig zadel ook van belang voor de rug van het paard. Op onze site vind je verschillende zadels en zadeldekjes die het dragen ervan aangenamer maken voor je paard.

Terug naar het overzicht