Terug naar het overzicht

7 Tips om vliegen te vermijden bij je paard

Als je langs een weiland met paarden komt, zie je vrijwel altijd vliegen bij hun hoofd. Dit komt doordat vliegen aangetrokken worden door de geur en warmte van het paard. Daarbij zitten ze vooral rondom hun ogen, mond en neus. Dit komt omdat dit vochtige gebieden zijn en dit bevat veel eiwitten waar vliegen naar op zoek zijn. Soms gebeurt het ook wel eens dat de paarden geïrriteerd raken door de vliegen. Wat zouden wij als mensen daaraan kunnen doen? Lees snel verder voor het antwoord.

Tip 1: Antivliegendeken

Allereerst helpt een vliegendeken erg tegen vliegen. Hierdoor worden ze minder aangetrokken tot de warmte en geur van het paard. Voor optimale bescherming, raden wij je aan om deze te combineren met een vliegenmasker. 

Tip 2: Antivliegenmasker

Zoals eerder gezegd, zitten vliegen vooral rond de ogen, neus en mond van een paard. Deze plekken kan je dan ook het beste beschermen met een vliegenmasker. Hierdoor kunnen vliegen niet meer bij de vochtige plekken komen. Kijk bij ons assortiment vliegennetjes met hoge kwaliteit. Deze hebben een lichte stof, waardoor het prettig is om te dragen.   

Tip 3: Schone stal en wei

Laat je wel eens een week de mest van je paard in de wei of in de stal liggen? Probeer dit dan vaker te doen. Vliegen komen namelijk op de geur van mest af. En geloof me, ze weten paarden zo te vinden. Maak de stal en wei dus zo’n 2 tot 7 keer per week schoon. Daarbij zorg je er in de wei ook nog eens voor dat de wormdruk laag blijft.

Tip 4: Ventilator

Wanneer er wind staat, zijn vliegen minder actief. Je kan dus in de stal een ventilator plaatsen die de vliegen weghouden. Door de wind worden de vliegen weggeblazen en blijft de paardengeur niet in de stal handen. 

Tip 5: Vliegen verjagen

Bij DG Ruitersport bieden we naast antivliegendekens en -maskers ook andere dingen die de vliegen wegjagen. Denk aan onze vliegenspray, dazen- en wespenval, onze vliegenverjager en de vliegenval. Wil je het in een keer goed doen? Ga dan voor onze ‘geniet van het lekkere weer pakket groot’.

Tip 6: Ogen schoon en drooghouden

Vliegen zitten dus vooral rond vochtige plekken. Het is dus noodzakelijk dat je deze plekken minder vochtig maakt en zo minder aantrekkelijk maakt voor vliegen. Dit kan je doen door de ogen schoon en droog te houden met een handdoek.

Tip 7: Gewoon weghouden

Als laatste kan je er ook voor zorgen dat je paard en vliegen minder snel in aanraking komen met elkaar. Zo zie je vooral rond stilstand water en tijdens de schemertijd veel vliegen. Zorg er dan ook voor dat je paard geen water in de buurt heeft en houdt hem tijdens de schemer binnen.

Terug naar het overzicht