Terug naar het overzicht

Dazen en paarden

Door de zachte winters en warme zomers heb je steeds meer last van dazen. Deze vervelende diertjes kunnen een ware plaag voor jou en je paard zijn. Maar wat zijn dit voor beestjes? En wat kun je er tegen doen? We leggen je alles uit in deze blog.

Wat zijn dazen?

Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn dazen? Dazen zijn stevige vliegen met erg grote ogen. Maar wat maakt een daas een daas? Ze prikken. En het is niet zomaar een prikje. Als je wordt geprikt kan dit flink pijn doen. De aanwezigheid van dazen maakt het ook lastig om langere tijd buiten te zijn. Er zijn speciale sprays om deze beestjes te bestrijden. Hier komen we later op terug.

Wist je dat? Dazen zijn ook bekend onder de volgende namen: paardenvliegen, steekvliegen, bremzen, blindazen, blinde dazen en blinde vliegen.

Dazenbeet en paarden

De zomerse bosritjes zijn misschien wel de leukste ritjes van het jaar. Het lekkere zonnetje, je paard en een geweldig mooi bospad. Helaas denkt de daas hier hetzelfde over. Ze zijn namelijk erg actief in de zomer. Ze weten je echt overal te vinden. Maar waarom vormen dazen een gevaar voor paarden?

Ten eerste kan je paard schrikken van een prik. Je paard kan hierdoor gaan rennen met alle gevolgen van dien. Je kunt tegen takken of andere obstakels aan komen of zelfs van je paard vallen. Daarnaast gaat een paard extra zweten zodra deze in paniek raakt. Door de stress denkt je paard simpelweg meer aan niemands veiligheid.

De tweede reden is dat dazen de virusziekte Equine Infectieze Anemie (EIA) kunnen overbrengen. Dit gebeurt door bloed in contact te brengen met ander bloed. Als een daas van de ene naar het andere paard gaat en prikt verhoog je de kans op dit nare virus. Helaas is er ook geen vaccin of behandeling. Je paard kan ernstig ziek worden. Hoge koorts en bloed armoede behoren tot de gevolgen. Het is wel goed om te weten dat dit virus zelden in Nederland voorkomt.

Dazenbeet en ruiters

Het vervelende van een daas is dat deze niet stopt bij het prikken van paarden. Ook ruiters zijn helaas ook vaak prooi. De beet is erg pijnlijk en kan leiden tot een flinke jeukbult. Je kunt zelfs een bacteriële infectie oplopen. De beet kan ook voor een allergische reactie zorgen als je hier gevoelig voor bent.

Warmte en vocht

Door het veranderende klimaat wordt het steeds warmer. En dat vind een daas nou precies lekker. Met name warmte gecombineerd met vocht is een waar paradijs voor hen. Dit is de reden dat mensen die dicht bij het water wonen vaak overlast hebben. Dazen zijn zelfs zo gevoelig voor warmte dat paarden met een donkere vacht (warmer) vaker last hebben dan paarden met een lichtere vacht.

De ideale leefomstandigheden van de daas zijn vochtige plaatsen, waar voldoende zon schijnt en voldoende schaduw is. De daas legt honderden eitjes per keer in weilanden, modder, wegbermen en sloten. De eitjes worden larven en vervolgens proppen. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar en overleven ze het niet als de omstandigheden niet perfect zijn. Het lekkere weer zorgt ervoor dat ze ontpoppen. Het wordt daarom aangeraden om zo vroeg mogelijk de dazen te bestrijden. Wanneer je wacht tot het een plaag is, wordt het een dagtaak om ze tegen te gaan. De dazen zijn slechte vliegers, als het hard waait heb je er ook geen last van. De gemiddelde levensduur van de daas is zes weken.

Hoe houd je afstand van de daas?

Als ruiter

Draag lichtkleurige kleding wanneer je lekker bezig bent in de stal of heerlijk gaat rijden. Zorg er wel voor dat het niet te dun is, zodat het veel moeite kost voor de daas om je te bijten.

Paard

Gebruik de Protection Spray Lotion of de Equi Odour om de dazen en andere prikbeesten van je paard af te houden. Wanneer je paard toch wordt geprikt, gebruik dan de Deep Ice Gel. Dit geneest de spieren, pezen en gewrichten van je paard. De gel werkt ook verzachtend bij insecten en kwallenbeten, perfect voor de eikenprocessierups!

Dazen weiland

Er zijn meerdere manieren om de daas tegen te houden in het weiland. Je hebt bijvoorbeeld de Horse Fly Trap Ball, dit smeer je in met de Horse Fly lijm of spray. De bal is zwart en trekt daardoor veel dazen aan die vastgeplakt komen te zitten en het niet overleven. Controleer de bal een aantal keer op de dag. Alles blijft plakken wat ertegenaan vliegt, dus ook een vogel die de dazen en vliegjes wilt eten.

Wanneer je een 100% natuurlijke dazenval willen gebruiken, zonder insecticiden, chemicaliën en elektriciteit kun je de dazenvallen van Taonx gebruiken. Er zijn drie verschillende soorten.

De Toanx Eco kun je gemakkelijk ophangen aan bijvoorbeeld een boom. De zwarte bal wordt verwarmd door de zon en beweegt heen en weer door de wind. Je creëert hierdoor een bewegende warmtebron waarvan de daas denkt dat het een prooi voor haar is. De daas landt op de bal en vliegt teleurgesteld omhoog naar het licht. Ze vliegt in de val die bovenaan de trechter bevestigd is. De bal heeft een bereik van ongeveer 5000 vierkante meter.

De Toanx Mini is een efficënte dazen- en wespenval in een kleiner formaat. Het werkt het beste in buitengebieden tot 100 vierkante meter. De minimalistische afmetingen zorgen ervoor dat de TaonX Mini erg makkelijk en op veel plekken te installeren is.

De dazenval TaonX compleet is een dazenval die uitstekend werkt. De zwarte bal wordt verwarmd door de zon en beweegt lichtjes heen en weer door de wind. De daas wordt gelokt door deze bewegende warmtebron. Ze landt op de bal en probeert dit te steken, daarna vliegt ze teleurstellend omhoog naar het licht en beland dan via de fuik in het opvangreservoir.

Vliegendekens

Een oplossing is een vliegendeken, hierdoor kunnen vliegen en dazen moeilijker je paard steken. Controleer met regelmaat of je paard het niet te warm heeft. Je kunt de dazen ook in de war maken, door zebrastrepen op jouw paard te maken. Dit zorgt ervoor dat de dazen niet weten waar ze moeten zitten. Dus ben jij creatief en hoeft je paard voorlopig een tijdje niet op wedstrijd? Dan kun jij je paard omtoveren tot een zebra!

Terug naar het overzicht