Terug naar het overzicht

De Ultieme Paardrij Gids voor Beginnende Ruiters

Na jaren zeuren bij je ouders mag je eindelijk op paardrijden. En dan de grote dag: je eerste paardrijles. Je hebt al uren op YouTube gezeten om te kijken hoe het moet en je vriendjes en vriendinnetjes zullen ongetwijfeld alle verhalen al hebben gehoord over hoe graag jij wilt paardrijden. Ja, je hoort het al. Ook wij hebben ooit in jouw schoenen gestaan. Klaar om de verwonderende wereld van paardrijden binnen te stappen.

Ben je een beginnende paarijd(st)er? We hebben speciaal voor jou dit blogje geschreven om de basis door te nemen.

Welke vormen van paardensport zijn er?

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met dressuur rijden. Tijdens een dressuurles of wedstrijd bewegen paard en ruiter op een sierlijke manier door de ring. Van letter tot letter. Schuin, recht, een bocht of in een cirkel, het kan allemaal. Zowel ruiter als paard zien er ook prachtig uit. Want daar draait het om, jullie op je best.

Voor de durfallen onder ons is er de springsport. Op snelheid op muren afrennen, springen over de obstakels en zo snel en veilig mogelijk van A naar B komen. Dit voelt een beetje als het oude Wilde Westen. Cowboys en Indianen!

Wil je een rustige discipline? Kies dan voor mennen. Mennen is op een ontspannen manier genieten van paardrijden. Simpel uitgelegd: je zit in een kar en vanaf deze kar stuur jij je paard aan. Dit is een super leuke manier om te genieten van paardrijden. Het kan langs de openbare weg, in het bos en er worden zelfs wedstrijden mee gedaan.

De vierde optie is Voltige. Dit kun je zien als een vorm van turnen, maar dan voor paarden. In stap, gallop of draf maak je de mooiste en sierlijke bewegingen. Je kunt dit alleen doen of in groepsverband. Je zult een heerlijke harmonie ervaren tussen jou en je paard. Echt genieten.

Uiteraard zijn er nog veel meer vormen, maar het bovenstaande vormt de basis van de ruitersport.

Een manege vinden

In Nederland is Ruitersport zeer populair. Het zal je dan ook niet verbazen dat er op bijna elke hoek wel een manege te vinden is. Maar waar moet je beginnen? Je kunt lastig van deur tot deur gaan. Neem eens een kijkje op de website van het FRNS. Hier kun je alle aangesloten maneges vinden. Je kunt zelf kiezen welke discipline je wilt leren om vervolgens te zien welke maneges je hier bij kunnen helpen. Heb je een keuze gemaakt? Ga dan gezellig langs. Neem een kijkje in de stallen, praat met de andere ruiters, kijk hoe de paarden er uit zien en niet geheel onbelangrijk: hoe ziet de bak er uit. Hou je een goed gevoel over aan alles? Ga er dan voor. Niks is belangrijker dan je op je gemak voelen. Immers zal je paard dit ook merken.

Paardrijkleding

Je eerste outfit. The sky is the limit zoals ze altijd zo mooi zeggen. Je kunt vaak kiezen uit basic kleuren tot de meest vrolijke kleurvariaties die je kunt bedenken. Met of zonder glitter, glans of mat. Zeg het maar. Belangrijk is dat je weet wat je nodig hebt. Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet:

 • Cap: Deze mag niet te strak en niet te los zitten. Als je valt ben je heel blij dat je een cap op je hoofd hebt.
 • Paardrijbroek: Kies iets wat je leuk vindt.
 • Paardrijsokken: Deze zijn erg belangrijk. Kies bij voorkeur naadloze sokken met stevige hielen.
 • Bodyprotector: Ga voor een perfecte pasvorm. Een bodyprotector die niet perfect past beperkt je bewegingsvrijheid.
 • Paardrij laarzen: Wat vind jij mooi?
 • Rijhandschoenen: Ook hier geld, kies waar je blij van wordt.
 • Zweep: Kies een zweepje die past bij de discipline die je gaat beoefenen. Twijfel je? Neem even contact met ons op. We helpen je met je keuze.

Je eerste poetssetje

Niet geheel onbelangrijk: je eerste poetssetje. Met deze set kun jij je paard extra verwennen. Leuk toch om je paard lekker te verwennen nadat je paard zich goed heeft gedragen? In de basis zijn een aantal dingen nodig:

 • Roskam
 • Harde borstel
 • Zachte borstel
 • Manenkam
 • Hoevenkrabber

Verder kun je nog nadenken over:

 • Glansborstel
 • Shine & Detangle spray
 • Paardensnoepjes
 • Etc…

Een goed verzorgt paard blijft gezond en sterk. En het paard zal jou belonen met leuke ritjes.

Oefeningen

Ben je een stijve hark? Ga dan thuis even aan de slag met rek en strek oefeningen. Paardrijden behoeft wel enig flexibiliteit, in de letterlijke zin. Je moet je been over het rug heen gooien als je opstapt, je moet afstappen, je moet kunnen staan en achterover kunnen leunen zonder dat je valt. Een tip die we je mee willen geven: houdt je buikspieren aangespannen tijdens het rijden. In het begin is dat wat lastig, maar uiteindelijk ga je hier profijt van hebben. Als je thuis je buikspieren wilt leren aanpassen adviseren we om te gaan planken. Ga op je buik liggen, druk je met je ellenbogen van de grond en strek je benen. Je zult na 30 seconden vaak voelen dat je buik gaat tegensputteren. Oefen dit vaak en je zult merken dat je het steeds langer vol houdt. Een andere manier om je buikspieren te trainen is het zitten op een yogabal. Een paard wiebelt ook de hele tijd. Doordat je leert te bewegen met je heup blijf je steviger in het zadel zitten.

En als we je nog een tip mogen geven; Geniet en wees gewaarschuwd, paardrijden is verslavend!

Ruitersportartikelen

Terug naar het overzicht