Terug naar het overzicht

Zomertips paardrijden

De zomer komt er weer aan! Dat betekent volop genieten van de warme dagen. Veel ruiters verheugen zich ieder jaar weer op het eerste zomerritje. Om jou extra te laten genieten hebben we wat tips voor jou op een rij gezet.

Ritjes in het weiland

Na een ritje in het weiland kan jouw paard lekker grazen. Dit klinkt fantastisch, maar helaas zijn er ook nadelen aan een zomerse dag. Een aantal tips:

 • Zorg voor een schuilplaats. Tijdens de zomer heb je last van de krachtige zon, maar soms ook van stortbuien. Wat als je geen overkapping mag plaatsen? Geen paniek. Je kan bijvoorbeeld een houtwal maken door palen in de grond te slaan en er (wilgen)takken overheen leggen. Jouw paard vindt wilgentakken ook nog eens lekker om op te knabbelen. Vergeet niet een ruimte te creëren voor ventilatie en een beetje zon.
 • Je hebt ongetwijfeld je eigen voeten een keer verbrand aan het hete zand op het strand. Dat geld ook voor je paard. Zorg er dan ook voor dat je paard niet te lang op het hete zand hoeft te staan.
 • Wist je dat jouw paard normaal gesproken 25 liter per dag water drinkt? Zorg er dan ook voor dat je voldoende water bij je hebt, helemaal tijdens het warme weer. Maak zo nu en dan je drinktonnen schoon. Wanneer water te lang in de volle zon staat kunnen de algen groeien en trekt het insecten aan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw paard dit allemaal opdrinkt.
 • Neem maatregelen tegen insecten, zoals dazen. Door het gebruik van dazenvangers heb je er al nauwelijks last van, maar pas op! Vogels kunnen tegen de plakvallen aan vliegen en dan blijven ze hangen. Dit voorkom je door de bal regelmatig te controleren. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze dazen- en wespenval van TaonX. Dit is bij ons gemakkelijk te bestellen. Onze ballen plakken niet en werken uitstekend.
 • Heb je in de zomer weer last van de processierups? Hang dan de nestkasten op. Vogels zien de eikenprocessierups als een lekkernij en pikken ze daarom weg. Op deze manier verminder je de overlast enorm!

Voor op de stal of paddock

Tijdens de zomer staan natuurlijk de paarden op stal of in de paddock. Hieronder vind je tips om je paard, ook hier, lekker de zomer door te laten komen.

 • In de zomer wordt stro en hooi vaak erg stoffig. Zorg ervoor dat je water over het stro heen verneveld. Het vernevelen van water zorgt ervoor dat het stof netjes op de grond blijft liggen.
 • Zorg altijd dat je paard voldoende eten heeft in de paddock. Dit helpt niet alleen tegen verveling, maar ook tegen de stress en maagzweren. Gebruik bijvoorbeeld een Slowfeeder, fun en flexbal of een hay slowfeeder, zodat jouw paard langer doet met zijn eten. Het warme weer zorgt ervoor dat je paard veel zweet en daardoor veel zout verliest. Gebruik daarom een liksteen in de stal of paddock, zodat jouw paard zijn of haar zout altijd kan aanvullen!
 • Maar wat nou als je geen ruimte hebt om een liksteen op te hangen? Gebruik dan Electrolytes. Het is aanvullend paardenvoer voor compensatie voor het verlies van elektrolyten bij hevig zweten. De Electrolytes dragen bij tot een snel herstel van vochtbalans bij inspanning. Gebruik 25 gram poedervorm per liter water.

Tips voor het rijden

Wist jij dat paarden sneller oververhit raken dan mensen? Ga daarom nooit een intensief ritje maken met je paard op het warmste moment van de dag. In plaats daarvan kan je lekker rustig aan doen en de conditie van jouw paard in de gaten houden. Hieronder hebben we tips voor je hoe je dat het beste kan doen.

 • Maak een ritje in de ochtend. Werkt jouw manage met openingstijden? Vraag aan de eigenaar of je eerder mag komen. Die hebben hier natuurlijk alle begrip voor. Je ontwijkt op deze manier de warmste uren. Dit maakt het niet alleen leuker voor je paard, maar ook voor jezelf!
 • Denk niet alleen aan rijden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grondwerk te gaan doen of andere leuke dingen met je paard. Je blijft hierdoor naast je paard en hoeft daarom geen warm zadel(dek) te gebruiken. Je paard heeft dan ook minder last van de warmte.
 • Gebruik de Electrolytes in pellet vorm. Zoals eerder gezegd is dit aanvullend paardenvoer. Daarnaast draagt het uitstekend bij het herstel van de vochtbalans. Gebruik 30 tot 40 gram per dag, één keer voor het rijden en één keer na het rijden.

Gebruik naast de bovenstaande tips ook je eigen ervaringen en verstand. Jij kent je paard natuurlijk het beste! De tips maken het voor zowel je paard als voor jou een stuk fijner tijdens de heerlijke zomerse maanden.

Terug naar het overzicht