Terug naar het overzicht

Zoutgehalten bij paarden

Het is erg belangrijk om de zoutgehalten van je paard bij te houden. Vooral in de zomermaanden wanneer jouw paard lekker aan het zweten is. Bij alle soorten paarden kan er een zouttekort komen door bijvoorbeeld een leuke buitenrit. In deze blog vertellen we je hoeveel zout jouw paard precies nodig heeft en hoe je dit het beste kunt aanvullen!

Belang van zweten

Veel zweten voor paarden is heel normaal. Dit is hun manier van hitte afvoeren en dus zweet. De lichaamstemperatuur van het paard neemt af door het zweten, hierdoor koelt het paard af. Wanneer het paard moeite heeft om te zweten, koelt het paard niet af en kan dan oververhit raken. Het paard verliest niet alleen vocht tijdens het zweten, maar ook lichaamszouten. Dit worden ook wel elektrolyten genoemd. Deze elektrolyten spelen een belangrijke rol in het zweetproces van het paard. Vocht wordt aangevuld door goed te drinken, maar hoe zit het dan met de zouten? Dit kan de eigenaar zelf aanvullen door gebruikt te maken van bijvoorbeeld Horse Electrolytes Poeder met B2, Horse Electrolytes Pellets of de Horse Electrolytes gel injector.

Wat doen elektrolyten?

Je ziet vaak dat de mensen te veel zout binnen krijgen, dit geldt niet voor paarden. Voornamelijk in de zomermaanden, wanneer het warm weer is, gaat er veel zout verloren door het vele zweten. De stoffen die het paard het meest verliest zijn:

Het paardenzweet bevat eiwit, dit vormt een laag op de vacht wat de verdamping weer stimuleert. Dit is te herkennen door het witte schuim op de has en de benen. Door gebruik te maken van het Horse Electrolytes Poeder voorkom je dit probleem en kun je gemakkelijk het zoutgehalte aanvullen.

Het aanvullen van elektrolyten

Gevolgen van een te kort aan elektrolyten zijn vermindering van vochtopname, uitdroging, vermindering van de elasticiteit van de huid en uithoudingsvermogen. Wist je dat bij een temperatuur van rond de 20 graden het paard bij lichte arbeid al 4 liter vocht kwijt raakt en 30 gram zout per uur? Dit kun je vorkomen door voldoende te drinken. In zowel het kracht als ruwvoer zit weinig zouten. Dit betekent dat je het moet aanvullen door gebruik te maken van Horse Electrolytes Poeder. Het is essentieel om de elektrolyten te vervangen, om zo de kans op uitdroging te verminderen. De vloeibare elektrolytenmix kan gemakkelijk gemengd worden door het voer of water.

Wanneer extra zout aanvullen?

Het is dus van belang om het zoutgehalte aan te vullen bij warm weer of nadat het paard flinke inspanning heeft geleverd. Je kunt ervoor kiezen om voor de training het paard Horse Electrolytes Poeder te geven, zodat je paard optimaal kunt profiteren tijdens de training en het voorkomt ook nog een zout tekort. Wees niet bang wanneer je paard te veel geeft, je paard plast alles wat hij niet nodig heeft uit. Bij een dagelijkse flinke hoeveelheid zout kunnen wel maagzweren bevorderen. Het belangrijkste is om je paard elke dag weer een onbeperkte hoeveelheid van schoon drinkwater te geven. Je paard wordt erg dorstig door het extra zout en kan hierdoor uitgedroogd raken.

Een paard tijdens het trainen verliest liters zweet maar ook zout. Hieronder hebben we een schema opgesteld met hoeveel zweet en hoeveel theelepels zout het paard verliest met de gevolgen hiervan.

Onder het zadel vochtig en plakkerig1 tot 4 liter zweet
Hals is plakkerig en flanken zijn donkerderOnder het zadel en op de hals nat4 tot 7 liter zweet
Schuim langs het zadel, bij de teugels en achterbenen.Onder het hoofdstel, op de hals nat6 tot 9 liter zweet
Hier en daar schuimplekkenHals en flanken helemaal natNatte plekken boven de ogen9 tot 12 liter zweet
Wit schuim tussen de achterbenenDruppels zweet boven ogenAlles bovenstaand12 tot 18 liter zweet

Terug naar het overzicht