Betalen met iDeal, Paypal, Bancontact Verzenden met PostNL
Betalen met iDeal en Paypal

Beenbescherming paard

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Beenbescherming paard

Het is belangrijk om je paard optimaal te beschermen zodat jij en je paard zorgeloos kunnen genieten van een leuke rit samen. Beenbescherming voor je paard is hierin een essentieel onderdeel van je uitrusting.

Er zijn diverse soorten beenbescherming. Er zijn beenbeschermers voor het trainen, wedstrijden en zelfs voor vervoer in een trailer. Als je al een aantal jaartjes paardrijdt weet je vaak de weg wel te vinden. Maar beginners vaak niet. Hieronder lees je meer over alle opties die er zijn. Hierdoor kun jij de juiste keuze maken.

De peesbeschermer

De meest gekozen beenbescherming voor een paard is de peesbeschermer. Deze beenbescherming gebruik je tijdens het rijden, trainingen, springen en zelfs crosscountry. Een peesbeschermer beschermt de kogels van het paard op het voorbeen tegen het aantikken van het achterbeen of tegen een ander trauma van buitenaf. De buitenkant van peesbeschermers wordt vaak gemaakt van leer, pvc of zacht kunststof. De binnenzijde wordt gemaakt van neopreen of zijn gevoerd met bont. De sluiting is gemaakt van klittenband of riempjes van leer.

Strijklappen

De strijklappen zijn gemaakt voor het achterbeen van het paard. Strijklappen beschermen de kogels tegen het langs elkaar strijken van het achterbeen. Strijklappen worden gemaakt van leer, kunstig of neopreen.

Springschoenen

Springschoenen worden gebruikt om het aftikken van de hoefijzers tegen te gaan. Daarnaast worden ze gebruikt om de hoef en het hoefblad te beschermen. Deze worden primair tijdens trainingen gebruikt. Springschoenen worden gemaakt van diverse materialen. Hierbij kun je denken aan plastic, neopreen, rubber, leer of kunststof.

Er zijn twee soorten springschoenen:

  • Springschoenen die je over de hoef schuift.
  • Springschoenen die met klittenband of een leren bandje worden bevestigd.

Pijpkousen

Peesbeschermers en pijpkousen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ze beschermen beide de kogels van het been. Het grote verschil is dat peesbeschermers aan de voorzijde openzijn en pijpkousen bieden rondom bescherming. Hiermee worden de pezen geheel rondom ingesloten en daarmee beschermd. Pijpkousen worden vaak gemaakt van neopreen of leer en zijn bij sommige uitvoeringen ook gevoerd.

Bandages

Het doel van bandages is het beschermen van he strijken of stoten van de benen van het paard. Het is een speciaal ontwikkelde stof die om het been gewikkeld moet worden. Dit vergt wel enig oefening. Als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van bandages is ons advies er een ervaren ruiter bij roepen. Of even goed op YouTube kijken hoe dit gedaan moet worden. Er schuilt namelijk een gevaar in het gebruiken van bandages. Een bandage kan te strak worden bevestigd waardoor de bloedtoevoer wordt afgeknepen, of juist te los waardoor het paard uiteindelijk kan struikelen.

Bandages zijn er in twee maten te vinden:

  • 3 meter: dit wordt vaak gebruikt voor pony’s en kleine paarden
  • 4 meter: dit wordt gebruikt voor volwassen paarden

Transportbeschermers

De functie van transportbeschermers zie je al terug in de naam. Het is beenbescherming voor een paard tijdens het transport. Je kunt ze in zowel hoge als lage modellen kopen. De lage beschermers bieden bescherming vanaf de knie tot aan de hoef. Hoge transportbeschermers bieden bescherming van de knie tot aan de hoef. Aan de buitenzijde wordt vaak nylon of kunststof gebruikt en aan de binnenzijde fleece, katoen of gevoerd bont. Hierdoor worden essentiële delen van een been goed beschermd, terwijl het paard een zachte en comfortabele binnenkant voelt.

Beenbescherming paard

Voor alle beenbescherming voor een paard geldt: gebruik ze niet langer dan nodig. Het te lang dragen van beenbescherming kan juist de kans op blessures verhogen. Gebruik ze voor het welzijn van je paard wanneer dit nodig is en gebruik ze niet als fashion-item.

Terug naar producten