Betalen met iDeal, Paypal, Bancontact Verzenden met PostNL
Betalen met iDeal en Paypal
Categorie
61
7
1
22
Maat
23
23
21
7
58
1
56
7
58
4
58
56
Type bit
1
1
1
1
21
21
21
1
21
21
Swarovski collectie
11
35
13
2

Hoofdstellen

1–16 van 91 producten


Hoofdstel voor je paard

De meest gebruikte hoofdstellen voor een paard zijn de Engelse, Mexicaanse, Western, Bitloos, Endurance en een strang en trenshoofdstel. Hier lees je alle informatie, tips en interessante feitjes over de bovenstaande hoofdstellen.

Engelse Hoofdstel

Het klassieke Engelse hoofdstel is het meest bekend onder de ruiters. Er worden verschillende soorten neusriemen gebruikt met het Engelse hoofdstel. Denk hierbij aan een lage neusriem, die in aanraking komt met het gebit van het paard. Het is dan ook belangrijk om de bitringen vrij te kunnen gebruiken tijdens het sturen. De hoge neusriem kun je gewoon gebruiken met het gebit, maar ook met een stang en trens. Met de hoge neusriem creëer je erg veel vrijheid, doordat het hoog vastzit. Ten slotte is er de combineerde neusriem, dit heeft een riempje boven de neus en een sperriem onder het gebit. Dit zorgt ervoor dat je paard zijn mond niet open kan doen. Het is belangrijk dat je jouw paard goed in de gaten houdt voor eventuele signalen, wanneer hij zijn mond opent tijdens het rijden.

Mexicaanse Hoofdstel

Het Mexicaanse hoofdstel komt vaak voor bij springruiters. De neusriem is als het ware de vorm van een kruis. Dit komt omdat de riemen hoog op de neus van het paard liggen en ze geen last van het hoofdstel hebben tijdens het ademen. Het soepele gedeelte van de neus ligt namelijk vrij, dit zorgt er tegelijkertijd voor dat het moeilijk is voor je paard om zijn mond te openen.

Western Hoofdstel

Het western hoofdstel onderscheidt zich enorm, ten opzichte van de andere hoofdstellen. Je kunt hierbij gebruik maken van een normale frontriem en van een one-ear. Een one-ear zit vast langs één oor van je paard en is vaak leuk versierd. Een paard heeft met het western hoofdstel erg veel vrijheid en kan daardoor makkelijk ademen en bewegen. Bij het western hoofdstel gebruik je geen vaste teugel, maar twee losse teugels. Indien jouw paard nog niet gewend is aan een western hoofdstel, raden we aan om het rustig op te bouwen.

Bitloos Hoofdstel

Je ziet het bitloos hoofstel tegenwoordig steeds vaker. Tijdens de wedstrijden van de KNHS kun je het gebruiken tot de klasse M2. Je kunt kiezen uit verschillende soorten bitloze hoofdstellen. Zo heb je bijvoorbeeld de sidepull, die werkt door druk uit te oefenen op de neus van het paard. Een kaakgekruist hoofdstel, die de druk verdeelt over de neus, kaken en nek. Een kinggekruist hoofdstel, waarbij de druk verdeeld wordt over de neus en kin. De kaptoom, die vaak gebruikt wordt wanneer de ruiter werkt aan het longeren en het rijden. De middelste ring wordt gebruikt voor het grondwerk  en de twee buitenringen voor het handwerk en rijden. Dit heeft dezelfde werking als de sidepull. Een hackamore verdeelt de druk over de neus, kin en nek. Tot slot de bosal. Hierbij wordt de druk rechtstreeks op het neusbeen uitgewerkt.

Endurance Hoofdstel

Het endurance hoofdstel is een combinatie van het hoofdstel en een halster. Met één klik maak je van het hoofdstel een halster, daarnaast kun je met de teugels een halstertouw maken. Het hoofdstel wordt voornamelijk gebruikt tijdens de endurance (lange afstanden). Dit komt door de rustmomenten die je tijdens de lange afstanden hebt.

Stang en Trens

De stang en trens komen vooral voor in de hogere klassen. Het hoofdstel bestaat uit twee soorten bitten, die aan elkaar vast zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de werking heftig is en de paarden de lichtste bewegingen voelen. Door de twee bitten is dit hoofdstel niet geschikt voor elk paard, omdat dit hoofdstel veel ruimte in beslag neemt in de mond.

Elk hoofdstel heeft zijn voor- én nadelen. Wanneer het hoofdstel verkeerd wordt gebruikt kan er veel schade worden aangericht bij je paard. Het is van belang om hulp in te schakelen van iemand die er veel verstand van heeft, wanneer je van hoofdstel veranderd. Hierdoor voorkom je problemen en schade aan je paard.

Terug naar producten
De waardering van dgruitersport.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 24 reviews.