Betalen met iDeal, Paypal, Bancontact Verzenden met PostNL
Betalen met iDeal en Paypal

Paardendekens

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Paardendekens: het gesprek van de dag

Paardendekens zijn vaak het gesprek van de dag. Niet door de toffe designs en vele kleurmogelijkheden, maar om een andere reden. Bij je keuze voor een paardendeken is het namelijk van belang dat je let op de vacht van je paard. Maar ook het soort training en het seizoen tellen mee. Doordat wij zelf paardrijden weten we precies hoe het precies zit. Hieronder leggen we je uit hoe het zit.

Eigen vacht

Het klinkt misschien gek, maar er zijn veel paarden die het hele jaar zonder deken kunnen. Tijdens de kou gaan de haren overeind staan waardoor er lucht tussen de haren komt. Deze lucht werkt als een soort onzichtbaar dekentje. Sneeuw en regen blijven hierdoor op de vacht liggen en komen niet in contact met de huid. Dit geld overigens niet voor elk paard. En onthoud, hoe goed jij zelf ook tegen de kou kunt, het is altijd fijn om in de winter een set warme handschoenen te dragen.

Let vooral op de dikte van de vacht. Hoe dikker de vacht, hoe sneller je paard het warm krijgt. Een dunne vacht betekent juist dat je paard weer extra bescherming nodig heeft. Het is belangrijk om scherp te houden dat je paard het extra warm kan krijgen tijdens zware trainingen, maar ook door bijvoorbeeld een ziekte.

Je hoort het al: elke situatie vereist een ander dekentje.

Paardendekens voor in de zomer en winter

De functie van een paardendeken verschilt per seizoen. In de winter is een paardendeken bedoelt om de kou buiten te houden. Niet meer en niet minder. In de zomer gebruik je een paardendeken om je paard te beschermen tegen vervelende prikdiertjes. In de zomer zijn vliegen, dazen en muggen namelijk een ware plaag voor je paard. Jij als ruiter kan een vlieg gemakkelijk van je afslaan. Een paard kan dit niet. Paardendekens voor in de zomer beschermen de rug en hals van het paard.

Dekentjes voor in de zomer heb je met of zonder hals. Je kunt het dekentje afstemmen op de zomerwarmte. Dekentjes zonder hals kun je bijvoorbeeld gewoon mee rijden. Voel wel regelmatig hoe warm je paard is. Dit doe je onder het dekentje. We raden je aan te pauzeren zodra je paard te warm aanvoelt of nat is van het zweet.

Eczeemdekens

Er zijn dekentjes die speciaal bedoeld zijn voor paarden met eczeem. Eczeem ontstaat vaak doordat het paard wordt geprikt door muggen en vliegen. Eczeemdekens worden vaak gebruikt van maart tot aan september. Na september neemt het aantal prikbeestjes vaak weer af.

Een eczeemdeken is te herkennen aan het hoofdstuk. Een normale paardendeken bedekt alleen de rug of de rug en hals. Een eczeemdeken bedekt ook het hoofd. Dit lijkt op het oog wat onprettig voor het paard, maar je paard zal dit niet zo ervaren. Je paard zal voornamelijk blij zijn dat muggen en vliegen niet meer prikken.

De dikte van een paardendeken

De dikte van een paardendeken is ontzettend belangrijk. Iedere dikte heeft namelijk een eigen functie.

  • 0 tot 200 grams: worden vaak gebruikt bij geschoren paarden en temperaturen van rond de 15 graden of warmer.
  • 200 tot 300 grams: deze dikkere deken wordt gebruikt bij temperaturen van 0 tot 10 graden.
  • 300 tot 450 grams: deze dekens worden hartje winter gebruikt, als het vriest.

De uitrijdeken

De voering van uitrijdekens is van fleece gemaakt en kan het zweet absorberen. Na het rijden kan het namelijk voorkomen dat je paard bezweet is. Een uitrijdeken gebruik je dus na een intensieve rit. Dankzij de uitrijdeken komt je paard droog op stal komen te staan. We hebben uitrijdekens met reflecterende strepen. Zo kun je in het donker veilig langs de weg lopen.

Losse materialen

Helaas kan het voorkomen dat een paardendeken kapot gaat. Dit kan door slijtage komen of simpelweg door de baldadigheid van je paard. We verkopen losse onderdelen om je paardendeken mee te repareren. We hebben o.a. dekensluitingen, borstsluitingen en elastische dekensingels in ons assortiment. Om je dekens op te bergen kun je ook hangende dekenrekken, dekenrekken voor 6 dekens en dekenbeugels bij ons kopen. Deze producten vind je bij Overige producten.

Terug naar producten
De waardering van dgruitersport.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 24 reviews.