Betalen met iDeal, Paypal, Bancontact Verzenden met PostNL
Betalen met iDeal en Paypal
Categorie
1
2
Kleur
2
2

Wedstrijdkleding dressuur en springen

Bij paardrijden maken ze gebruik van een kledingvoorschrift. Bij het rijden van een wedstrijd is het dan ook belangrijk dat je je aan bepaalde kledingeisen houdt. De verschillen in de kledingeisen tussen een dressuur- of springwedstrijd zijn niet groot. Goede voorbereiding is dus cruciaal voor het rijden van een dressuur- of springwedstrijd. Maar hoe stel je nou een passende outfit samen? En wat heb je precies nodig? Wij leggen het hieronder allemaal voor je uit.

Weersinvloeden

Het weer heeft een grote invloed op de verplichte outfit bij een wedstrijd. Alle mogelijke aanpassingen op het gebied van kleding worden bepaald door een official. Bij extreme regenval kan een official bepalen dat er in een regenjas gereden mag worden. Mocht de temperaturen oplopen boven de 30 graden, kan de official bepalen dat er wordt gereden zonder rij-jasje. Is het ‘normaal’ weer of wordt er niks door de official gecommuniceerd, dan moet je jezelf altijd naar de kledingvoorschrift kleden.

Verenigingstenue

Bij meerdere paardrijdverenigingen is er sprake van een verenigingstenue. Wanneer dit van toepassing is bij jouw vereniging, betekent dit dat het verplicht is om in dit tenue te rijden. Uiteraard moet dit tenue wel voldoen aan de voorschriften van de sportbond.

Rij-jasje en wedstrijdblouse

Een wedstrijdoutfit begint met een licht gekleurd shirt, blouse of een overhemd. Over de lengte van de mouwen zijn geen regels. Dit geeft de ruiter zelf de keus om voor lange of korte mouwen te gaan. Er zitten bepaalde eisen aan wanneer de ruiter kiest voor een blouse met lange mouwen. Zo moet er op een blouse met lange mouwen altijd witte manchetten zitten en een witte kraag.

Over het shirt, blouse of overhemd wordt een rij-jasje gedragen. Deze rij-jas moet van het type colbert zijn, beschikken over colbert knoppen en een platliggende revers. De kleur van het jasje wordt meestal afgestemd op de rest van de outfit. Het jasje mag een krijtstreep hebben. De ruiter mag zelf bepalen of hij/zij ervoor kiest om een bodyprotector te dragen. Mocht de ruiter er wel voor kiezen, dan kan dit gemakkelijk onder of over het rij-jasje gedragen worden.

Plastron of stropdas

Wanneer er een overhemd met een hoog boord wordt gedragen, is het hebben van een plastron of stropdas niet verplicht. Als de ruiter er niet voor kiest, dan is het dragen van een lichtgekleurde plastron of stropdas verplicht. De om de hals geknoopte plastron wordt vastgezet met een plastronspeld. Mannen kunnen er ook voor kiezen om een stropdas te dragen.

Cap & Handschoenen

Er zijn geen regels over het dragen van rijhandschoenen, het is dan ook niet verplicht om dit te dragen. Wanneer de ruiter er wel voor kiest om met handschoenen te rijden, wordt het vaak afgestemd met de rest van de outfit. Het dragen van een cap is daarentegen wel verplicht. Deze cap dient te voldoen aan de veiligheidseis EN1384. Het is dan ook aan te raden dat de cap goed past en beschikt over een driespuntsbevestiging. Net als de handschoenen, wordt het aangeraden om de cap af te stemmen bij de rest van de outfit.

Laarzen

Voor paardrijden heb je speciale laarzen nodig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en maten. Je vraagt je wellicht af waarom je niet normale laarzen kunt gebruiken. Dit is helaas niet mogelijk, omdat je tijdens het rijden je voet op de beugel zet. Het is daarom erg belangrijk dat je veel grip hebt. Goede paardrijlaarzen verbeteren je houding en verstevigen je enkels en scheenbenen.

Ben je op zoek naar de beste paardrijlaarzen? Klik dan hier.

Terug naar producten
De waardering van dgruitersport.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 24 reviews.