Betalen met iDeal, Paypal, Bancontact Verzenden met PostNL
Betalen met iDeal en Paypal

Verzorging paard

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Verzorging paard

Je paard verdiend de beste verzorging. Elke dag weer. Waarom? Een paard is van nature een dier wat vrij in het wild rondloopt. Doordat paarden vandaag de dag veel in stallen of weilanden staan is het des te belangrijker geworden om goed voor je paard te zorgen. Op deze manier blijft je paard gezond, ontspannen en fit. Én, je paard blijft er mooi uitzien.

Verzorging paard: routine is key

We raden je aan om een vast schema te maken die je stap voor stap afwerkt. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk in alle drukte iets mist. En daarmee zorg je ervoor dat de paard de verzorging krijgt die hij of zij nodig heeft. Welke volgorde dat is maakt niet echt uit, verzin iets wat je makkelijk of fijn vindt.

We geven je een voorbeeld. Dit is een routine die wij fijn vinden:

  • We krabben eerst de hoeven uit;
  • Vervolgens gaan we aan de slag met de rosborstel om de viezigheid uit de vacht te halen;
  • Dan gaan we verder met een harde borstel om de viezigheid op de vacht te verwijderen;
  • We ronden het borstelen af met een zachte borstel. Hierdoor gaat de vacht glimmen;
  • Dan kammen we de manen goed door;
  • En als laatste pluizen we de staart uit.

Het is aan te raden om eerst de stal uit te mesten. Hierdoor voorkom je dat je jouw net schone paard weer vies maakt.

De hoevenkrabber

Met de hoevenkrabber maak je de hoeven schoon. Er kan tijdens het rijden, het staan in de stal of het verplaatsen van de stal naar een weiland veel viezigheid ontstaan rondom de hoeven. Als je dit laat zitten wordt het hard en zal dit niet plezierig zijn voor het paard. Op termijn kan het zelfs voor blessures zorgen. Daarnaast kun je tijdens het schoonmaken ook zien of de hoef gezond is. Als de hoef stinkt kan er bijvoorbeeld rotstraal in de hoef zitten. Het is belangrijk om dit goed te behandelen.

De rosborstel

Met rosborstel haal je het vuil en losse haren uit de vacht van je paard. Het kan ook voorkomen dat je grijze schilfers los ziet komen. Geen zorgen. Dit is vaak opgedroogd huidvet wat mee komt. Deze borstels worden vaak gemaakt van plastic, rubber en soms ook van ijzer. Een rosborstel gebruik je door ronde bewegingen te maken tijdens het borstelen.

De harde borstel

Met een harde borstel haal je het vuil weg wat na het borstelen met de rosborstel achterblijft. Een paard borstel je met een harde borstel door met de haren mee te gaan. Hierdoor komen de haren weer netjes plat te liggen. Gebruik de harde borstel absoluut niet op de benen en het hoofd van de paard. Hier is de huid en vacht vele malen dunner en kun je voor ongemak zorgen bij het paard.

De zachte borstel

Een zachte borstel wordt gebruikt als de finishing touch. Een zachte borstel gebruik je om het resterend beetje buil weg te halen. Ook met deze borstel maak je kleine poetsbewegingen, met de haren mee. Je zult zien dat de vacht van het paard gaat glimmen. Een zachte borstel wordt gemaakt van hout of plastic met daaraan zachte haartjes.

Deze borstel is ook te gebruiken op het hoofd en benen van het paard.

De manenkam

Een manenkam wordt gebruikt om klitten uit de manen te halen. Een manenkam heeft geen haren, maar harde puntjes als borstel. Deze gaan door alle klitten heen. Vergeet niet de haren boven de klit beet te pakken voordat je gaat borstelen. Jij zou het ook niet fijn vinden als iemand aan je haren trekt.

Wij adviseren om een manenkam te combineren met de Shine & Detangle spray van HORKA. Deze spray hoef je maar eens in de twee weken te gebruiken en zorgt ervoor dat de haren klitvrij blijven.

Spons

Een spons is een onmisbaar onderdeel in je verzorgingspakket om je paard schoon en fris te houden. Een spons zorgt er namelijk voor dat de shampoo goed doordringt in de vacht. Zo wordt je paard dus écht goed schoon. Wij adviseren de spons te gebruiken in combinatie met de shampoo van HORKA.

Zweetmes

Een zweetmes zul je niet elke dag gebruiken. Toch is het handig om een zweetmes te hebben. Na een heerlijk ritje in het bos zal je paard ongetwijfeld bezweet zijn. Een paard afspoelen kan verkoelend werken, maar zorgt er ook voor dat het zweet verdwijnt. Alleen hoe krijg je dan je paard droog? Hiervoor is de zweetmes ontwikkeld. Je gaat met zowel de ijzeren als rubberen kan langs de vacht. Dankzij de structuur van het zweetmes zul je al het overtollig water van het paard afborstelen.

Terug naar producten